Ο διαβήτης τύπου 2 είναι χρόνιο νόσημα και συνοδεύει το άτομο σε ολόκληρη τη ζωή του. Η τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να παραμελείται, ακόμη και όταν το σάκχαρο είναι καλά ρυθμισμένο. Δυστυχώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο διαβήτης είναι ένα νόσημα που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα (εάν δεν εμφανιστούν επιπλοκές), είναι συχνή η αμέλεια ως προς τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, ο οποίος στοχεύει στην καλή ρύθμιση του διαβήτη και την αποφυγή επιπλοκών στο μέλλον.
Συχνά, το άτομο με διαβήτη τύπου 2 έχει και άλλα νοσήματα που απειλούν πρωτίστως την καρδιά και τους νεφρούς, αλλά και άλλα όργανα του σώματος. Τέτοια νοσήματα είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και οι καρδιοπάθειες. Η ιατρική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα (που περιλαμβάνει Διαβητολόγο, Διατροφολόγο και κατά περίσταση Ψυχολόγο ή άλλες ειδικότητες), τουλάχιστον 2 φορές ετησίως σε καλά ρυθμισμένους ασθενείς και συχνότερα όταν η ρύθμιση του σακχάρου δεν είναι καλή ή όταν υπάρχουν επιπλοκές.
Ο τακτικός έλεγχος περιλαμβάνει ορισμένες βασικές εξετάσεις που αφορούν στην εκτίμηση της ρύθμισης του σακχάρου και του ελέγχου των «οργάνων-στόχων» του διαβήτη. Τέτοιες εξετάσεις είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τα λιπίδια, η αλβουμίνη ούρων (για την εκτίμηση των νεφρών), η βυθοσκόπηση (για την εκτίμηση των ματιών), ο σφυροβραχιόνιος δείκτης (για τα αγγεία των ποδιών), η νευρολογική εξέταση (για τα νεύρα των ποδιών) και άλλες που ενδεχομένως θα χρειαστούν εξατομικευμένα και αναλόγως των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε ατόμου.
Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρειάζονται συχνά διατροφική υποστήριξη για την διαχείριση του σωματικού βάρους τους, που συνήθως είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό.