Search
Close this search box.

Διαβήτης

Παρακολούθηση T1

Πώς και πότε πρέπει να παρακολουθώ τον διαβήτη τύπου 1;

Ο διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα και καθώς το άτομο με διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκεται συνήθως (αλλά όχι απαραίτητα) σε πολύ νεαρή ηλικία, μαθαίνει να ζει με τον διαβήτη για ολόκληρη τη ζωή του. Η τακτική ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να παραμελείται, ακόμη και όταν το σάκχαρο είναι καλά ρυθμισμένο. Δυστυχώς, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο διαβήτης είναι ένα νόσημα που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα (εάν δεν εμφανιστούν επιπλοκές), είναι συχνή η αμέλεια ως προς τον τακτικό ιατρικό έλεγχο, ο οποίος στοχεύει στην καλή ρύθμιση του διαβήτη και την αποφυγή επιπλοκών στο μέλλον.

Η ιατρική παρακολούθηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα (που περιλαμβάνει Διαβητολόγο, Διατροφολόγο και κατά περίσταση Ψυχολόγο ή άλλες ειδικότητες), 1-2 φορές ετησίως στους καλά ρυθμισμένους ασθενείς και συχνότερα όταν η ρύθμιση του σακχάρου δεν είναι καλή ή όταν υπάρχουν επιπλοκές. Περιλαμβάνει ορισμένες βασικές εξετάσεις που αφορούν στην εκτίμηση της ρύθμισης του σακχάρου και στον έλεγχο των «οργάνων-στόχων» του διαβήτη. Τέτοιες εξετάσεις είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τα λιπίδια, η αλβουμίνη ούρων (για την εκτίμηση των νεφρών), η βυθοσκόπηση (για την εκτίμηση των ματιών), ο σφυροβραχιόνιος δείκτης (για τα αγγεία των ποδιών), η νευρολογική εξέταση (για τα νεύρα των ποδιών) και άλλες που ενδεχομένως θα χρειαστούν εξατομικευμένα και αναλόγως των ιδιαίτερων αναγκών του κάθε ατόμου.

Καλέστε στο κέντρο μας για να ενημερωθείτε για τις απαραίτητες εξετάσεις παρακολούθησης του διαβήτη τύπου 1. Επικοινωνία με Athens Medica.

Η συγκεκριμένη σελίδα αφορά αποκλειστικά επαγγελματίες.

Είστε επαγγελματίας;